Onze geschiedenis – Chocolade Jacques
Preloader
184 Main Collins Street West V. 8007
Title Image

Onze geschiedenis

Het verhaal van Chocolade Jacques

Belgische chocolatier sinds 1896. Chocolade Jacques garandeert al voor meer dan 100 jaar kwalitatieve Belgische chocolade voor elk moment en voor elke familie.

 1. 1896

  Het verhaal van Chocolade Jacques start de founding father – Antoine Jacques – die met de oprichting van een (snoep)fabriek in Verviers zijn eerste stappen zet in de productie van confiserie. In eerste instantie richt deze fabriek zich, naast chocolade, ook op snoepgoed en peperkoek.

 2. 1920

  De échte passie van Antoine Jacques ligt echter bij chocolade en na een samenwerking met een lokale chocoladeproducent wordt in 1920 de NV Jacques Chocolaterie opgericht. Op dat moment telt het bedrijf al 43 werknemers!

 3. 1922

  Jacques Chocolaterie groeit sterk en het succes zorgt er voor dat Antoine Jacques de productiefaciliteit vanuit Verviers verhuist naar Eupen. De grotere productielocatie stelt Jacques in staat om op grotere schaal chocolade te produceren en biedt op hetzelfde moment de mogelijkheid om meer innovatie en ontwikkeling door te voeren.

 4. 1936

  Een mijlpaal! Dankzij continue innovatie en ontwikkeling slaagt Antoine Jacques erin een nieuwe standaard in de chocolademarkt te creëren.

  1936 is het jaar waarin de (gevulde) chocoladereep – waar we tot op vandaag van genieten wordt uitgevonden en waarin Jacques Chocolaterie op deze innovatie een octrooi deponeert.

 5. Jaren ’80 – 2000

  Jacques Chocolaterie wordt in 1982 opgenomen in de Duitse groep Stollwerck-Sprengel, wat op zijn beurt een nieuwe golf aan innovaties en uitbreidingen voor het chocoladebedrijf betekent. Zo wordt nog meer ingezet op productiefaciliteiten en verrijst er in 1994 een nieuwe – voor die tijd – hypermoderne productie-omgeving die in totaal 31.400 vierkante meter beslaat.

  Deze aanpassingen missen zijn effect niet, want Jacques chocolade is op de Belgische markt een gevestigde waarde en ook in export is de kwaliteit van Jacques veelgevraagd.

 6. 2002

  Meer dan ooit staat kwaliteit voorop. De doelstelling? De kwaliteit van chocolade veiligstellen in het licht van een Europese richtlijn (200/36/EC). Die laat immers toe chocolade op de markt te brengen die tot 5% plantaardige vetstoffen mag bevatten ter vervanging van eenzelfde hoeveelheid cacaoboter. Het spreekt vanzelf dat Jacques Chocolaterie het collectieve merk ‘Belgische chocolade’ ondersteunt, dat overigens in 75 landen door de Belgische staat is gedeponeerd. Daardoor verbindt Jacques Chocolaterie zich ertoe enkel en alleen cacaoboter te gebruiken voor de fabricatie van zijn producten en geen andere plantaardige vetstof. De onderneming gaat zelfs verder en ondertekent in mei 2007 de Belgische Chocolade Code, CHOPRABISCO: voortaan mag de benaming 'Belgische chocolade' enkel gebruikt worden op de verpakkingen van chocolade die uitsluitend in België gemengd, geraffineerd en geconcheerd is.

 7. 2011

  Chocolade Jacques komt in handen van de Baronie groep. Een nieuw tijdperk breekt voor Chocolade Jacques aan binnen een bloeiende onderneming.

 8. 2019

  Met de ingebruikname van een fonkelnieuwe en hypermoderne nieuwe fabriek in Brugge blijft voor Jacques Chocolade uitzonderlijke kwaliteit en innovatie gewaarborgd!